Beragadt pár fogam a rajtrácson - nyertem egy utat a szájsebészetre

A kusza fogak néha nagyon ragaszkodnak a helyükhöz, még a fogszabályzó ellenére is. Ilyenkor a szájsebészet nagyot tud lendíteni a dolgon.giphy_3.gif

Már tavaly év végén megpendítette a doktornőm, hogy van 1-2 fogam, amik nem akarják felvenni a fogsor változásának ritmusát, úgyhogy egy picit motiválni kellene őket. 

Ravasz módon máshonnan közelített:

- Péter, a szájsebészetről írt már posztot?

- Nem, még nem.

- Nagyszerű, akkor most fog tudni.

De az ünnepeket nem akartuk elrontani, így ez évre tolódott a beavatkozás. Az eljárás lényegét elöljáróban Gyarmati doktornő így vázolta fel: 

"A helyzet az, hogy a fogak a fogszabályzó kezelés során nem reagálnak megfelelően a rájuk ható erőkre, ezért vesszük igénybe a szájsebészet segítségét. Így a fogakat a fogágyban kissé meglazítva, illetve a körülöttük lévő csonton kisebb meggyengítést alkalmazva némiképp mobilizáljuk (természetesen csak a fog számára tűrhető mértékben) az adott oldal fogait, ezzel noszogatva őket arra, hogy reagáljanak bátran a fogszabályzó erőhatásaira. Így most nagyon kicsi erőket alkalmazva próbáljuk megmozdítani őket. Reméljük sikeres lesz a beavatkozás, de mindenképpen szükséges, mert kissé megrekedt a folyamat e nélkül."

giphy-tumblr.gif

"Nagyon kicsi erőket alkalmazva próbáljuk megmozdítani a fogakat"

A "műtétet" dr. Boda Róbert szájsebész szakorvos végezte ott a rendelőben. Van kialakítva ugyanis a 'szimpla' fogorvosi szobák mellett egy ilyen elszeparált, védett zóna, ahol úgy tűnt, a fajsúlyosabb történések zajlanak. Először doktornő kikötötte a drótívet a fogakról, aztán átadott az említett védett zónába. Én előtte úgy gondoltam, jelzésértékű lidokain, harapófogó és mehet a menet. De nem, hála istennek rajtam kívül mindenki véresen komolyan vette a dolgot. Szépen előkészítettek, sterilizálták nyaktól fölfelé, kaptam ízléses zöld lepedőt, amiből csak az arcom alsó része volt ki.

Közben megkaptam az érzéstelenítőt, lentről-fentről-oldalról. Nem volt valami kellemes és úgy a hatodik döfés után egészen ült volna, ha megkérdezem, hogy 'Te is fiam, Brutus?", de nem volt kedvem humorpatronokat durrogtatni. Kábé három perc múltán meg végképp nem. Ugyanis nem csak az ínyem, az arcom jobb oldala, de még a szemgolyóm is érzéketlen volt. 

Ennek csak akkor lett jelentősége, amikor megkért az asszisztens hölgy, hogy öblítsek egyet, aztán nemhogy az öblítéshez, de a pohárhoz sem volt semmi közöm. Egy suta mozdulattal arrafelé borítottam az öblögetőt, amerre a számat sejtettem, de folyt is ki rögtön a totál lebénult oldalon. 

giphy-downsized_10.gif

Maga a beavatkozás az én nézőpontomból nem volt egy nagy kaland. Azt észleltem, hogy először bevágta a fogak feletti ínyt a doktor úr, aztán kis vésés, kaparászás, rángatás. Majd amikor elégedetten konstatálta, hogy elég jól mozognak a fogak, akkor tű-cérna és ment is az öltögetés. És sosem tudtam értékelni az alsó tagozatos technika órán keresztszemes öltéssel készített 20x20-as hímzéseket, de amit most a számban láttam, az kimondottan tetszett. 

giphy-downsized_6_1.gif

Miután vége lett, vissza doktornőhöz, ő bekötött egy egészen vékony drótszálat, megindítva az addig sztrájkoló fogakat a szájalakítás útján. Egy hét múlva folytatás, varratszedés, a következő lépések megtervezése.

Otthon jegelés következett, remélve, hogy nem lesz nagyon duzzadt a fejem másnap. Sajnos hiába, reggelre feldagadtam, de aztán az esti mesemondásnál egész hiteles volt, ahogy a hódot alakítottam. Habár fájdalmat nem éreztem, egy Algopyrinnel zártam a napot, biztos, ami biztos. Jót is tett. Úgy aludtam, mint egy kisbaba. Na nem olyan, mint az én gyerekem. Ő ugyanis mai napig ritkán aludja végig az éjszakát. Szóval inkább, mint egy fiktív, tankönyvi gyerek. Nem is értem, ki találta ki ezt a mondást. Tuti, hogy sose volt gyereke. 

Ja, és odafigyeltem utána, a szokásos 'ne egyél tejeset' és 'ne igyál alkoholt meg kávét' szellemében jártam el. Orvosi utasításra dörzsöltem a sebet is fogmosáskor, egy soft kefét használtam, de még 1-2 napig így is vérzett.

A héten megyek vissza varratszedésre, a fejleményekkel hamarosan érkezem. 

Képek forrása: Giphy

Köszönöm, hogy elolvastad a posztot, kövesd a Nagy Szájalakítást Facebookon és Instagramon is!

Follow my blog with Bloglovin