5 szájvíz, ha nem tudod, mivel öblögess

Ismerős az a helyzet, amikor annyira sebes a szád belülről, hogy alig bírsz beszélni? Egy egyszerű afta is haza tudja vágni az étkezésedet napokra, hát még a fogszabályzó okozta folyamatos sérülések. Ilyenkor az igazi nagyágyúkat kell igénybe venni.

5359a083733c740b80b1fa571cbbe623.jpg

Amíg nem volt fogszabályzóm, tehát szűken véve életem első három évtizedében, ha bármilyen fekély vagy seb alakult ki a számban, a szüleim hozták az univerzális megoldást, a Glycosept-et. Kis sárgás üvegcse, fültisztító pálcikával ecsetelés és minden rendben lesz. Gyakorlatilag nyaktól fölfelé mindenre ez volt a kulcs, nyaktól lefelé meg a körömvirágkrém. Gyanítom, minden családban vannak ilyen örökérvényű csodaszerek, én utóbbi kettővel szocializálódtam. 

capture.PNG
Felnőtt fejjel aztán, belevágva a nagy szájalakításba, hirtelen kitárult a világ, és annyi minden mellett a szájvizek világába is elmerültem. Számtalan márkát kipróbáltam és elismerem, nem vagyok egy hűséges típus ilyen szempontból, mivel imádom mindig az újdonságokat tesztelni. 

A szájvizekről azt érdemes általánosan tudni, hogy többségüket hosszú távon, napi szinten lehet használni. Kiegészítik a fogmosást, a fluorid segít megóvni a fogzománcot. Emellett jó pár tartalmaz alkoholt, ami fertőtlenít és amitől könny szökik a szemembe napi kétszer.

Az elmúlt karácsonyi szezonban kicsit elvesztettem a gyeplőt az evés-ivás körforgásban, és a szokatlanul nagy dőzsölés bizony odacsap a szájbelső harmóniájának. Hiába mostam fogat este, a dehidratáltság miatt reggelre mindig sebesre dörzsölődött a nyálkahártyám a fogszabályzótól. Plusz az ínyem is bedurrant az egyik bölcsességfog mellett, így a szilveszter már nem volt felhőtlen.

giphy-downsized_14.gif 

A gond az, hogy azóta sem múltak el a sérülések. Közben voltam aktiváláson és ott ajánlotta a fogorvosnőm Curasept öblögetőket. Masszív sérüléseknél a mezei szájvizek ugyanis már nem segítenek, oda speciális, gyulladásokra kitalált cuccok kellenek. 

Kicsit kutattam a témában, és a fő alkotóeleme ezeknek a szereknek a  klórhexidin. Ez gyakorlatilag védi a  fogínyt és gyulladáscsökkentő. Tartósan használva van egy olyan rossz szokása, hogy elszínezi a fogakat. A Curasept ezt is kiküszöbölte, az összetevőinek hála ez itt nem játszik. Az öblögetőinek több típusa is van a piacon:

curasept-ads-205-szajoblogeto.jpgForrás: Sager Dental

Curasept ADS 205 

Jelenleg ezt használom és az a helyzet, hogy javul a szám állapota. A doboza már sejteti, hogy a gyártó kevésbé a szájvizekkel versenyez, más pályán mozog, orvosságra hajaz a kiszerelés. Sehol neonzöld vagy hupilila folyadék, illetve elmondható, hogy van egy nagyon pici 'kanalas orvosság' mellékíze, ami nem zavaró. Ugyanakkor nem tartalmaz alkoholt és az ízérzékelést sem rontja. Némelyik piacvezető szájvíz után nemhogy az ízérzékelésem, de még az életkedvem is elment, annyira csípős és maró volt. Na, itt ez nincsen. Az ajánlás szerint huzamosabb ideig is használható kúraszerűen.

Curasept ADS 212

Ezzel már csak max. 1 hónapig érdemes öblögetni, mivel izmosabb a tartalma. Fogászati beavatkozások után, illetve legyengült immunrendszer esetén is alkalmazható terápiás jelleggel.

Curasept ADS 220

Hamarosan lesz egy szájsebészeti kalandom, arra már valószínűleg ezzel fogok hangolni. Intenzívebb hatása van, rövid alkalmazási idővel.

Curasept ADS Implant és Perio

Ahogy mondani szokás, ők a legélesebb kések a fiókban. Már hialuronsavat és PVP-VA-t is tartalmaznak. Utóbbi többek között a nyálkahártya regenerálódását segíti elő. Műtétek esetén, illetve amikor az íny, nyálkahártya vagy csontszövet helyreállítása szükséges, nagyon jól jöhetnek.

04965_prod5_detail_2.jpg

Forrás: Sager Dental

Én kerestem őket egy darabig, itt-ott fel is lelhető a teljes arzenál, de ha egyben, vagy internetes rendeléssel lenne rá szükséged, akkor ITT, a Sager Dentalnál tutira rendelhető mindegyik.

Köszönöm, hogy elolvastad a posztot, kövesd a Nagy Szájalakítást Facebookon és Instagramon is!

Follow my blog with Bloglovin