Ezért érdemes kerülni a "prosecco mosolyt"

Szilveszter este számtalan alkoholfajtával eláztathatjuk magunkat, ám meglepő módon a fogaink egészségét az egyik legszolidabb versenyző, a pezsgő károsítja.alcohol-2178775_340.jpg

Legtöbbször csak az éjféli visszaszámlálás előtt kerülnek elő a pezsgőspalackok, ám sokan előtte, utána is szívesen kortyolgatják a habzó italokat. ÉS ez az év többi részén sincs máshogy: akár champagne, akár prosecco, vagy habzó-, esetleg gyöngyözőbor, mindig is nagy keletje volt a szénsavas alkoholfajtáknak. Nem üt nagyot, nem kell egyben lehúzni, mindeközben elegáns és ételekhez is passzol.wine-2373500_340.jpgA fogorvosok azonban figyelmeztetnek: a pezsgő üvegenként akár egy evőkanál cukrot is tartalmazhat. Igen, a száraz is. Azt mondanom sem kell, hogy cukor a fogszuvasodás melegágya. Emellett a széndioxid felszabadulásával szénsav keletkezik, ami az ital savasságát jelentősen megdobja. De a fő gond az, hogy ebben az esetben a cukor a szénsavval és az alkohollal párosul, így lesz igazán veszélyes.champagne-592638_340.jpgDr Mervyn Druian, a London Centre for Cosmetic Dentistry fogorvosa elmondta, hogy elsősorban a nők vannak kitéve az úgynevezett "prosecco mosoly" kockázatának. A hölgyek ugyanis előszeretettel kortyolgatnak, ám a bortól eltérően, amit étkezés közben szolgálnak fel, ez gyakran önmagában is jól fogy. És mondván hogy alacsony az alkoholtartalma, relatíve gyorsan több pohárral is lecsúszik. 

A prosecco mosoly elsődleges jelei a fog és az íny találkozásánál figyelhetőek meg. Általában csak egy fehér vonallal kezdődik az íny alatt, majd ha megvizsgáljuk, valamivel puhább a felülete. Ez bizony már fogszuvasodás és vagy töméshez vagy más kellemetlenségekhez vezet.

A kifejezés Nagy-Britanniából jön, ott ugyanis az elmúlt 5 évben nagyon nagyot ment a prosecco népszerűsége. 2013 és 2014 között a duplájára nőtt a fogyasztás, a 2016-os évben pedig már átlépte a 40 millió literes határt.

glass-3047358_960_720.jpg

A mértékletesség és a megfelelő szájápolás természetesen megelőzheti a bajt, de ha nagy fogyasztásra készülünk, érdemes készülni valami mégiscsak kevésbé savas itallal is. 

Képek forrása: Pixabay

Köszönöm, hogy elolvastad a posztot, kövesd a Nagy Szájalakítást Facebookon és Instagramon is!

Follow my blog with Bloglovin