Miswak - egy faágnyi iszlám a fürdőszobában

Nemrég tudtam meg, hogy azt a kis faágat, amit a filmekben az afrikai bennszülöttek fogmosás gyanánt rágnak, itthon is lehet kapni. Nincs mese, ráharaptam.

miswak2.gif

Nóri, a logopédusom a lelkemre kötötte, hogy a következő, amit feltétlenül próbáljak ki, az ez a fadarab legyen. Aha, rendben, de mi is ez tulajdonképpen?

A miswak vagy siwak, az úgynevezett arakfa (Salvadora Persica) ágaiból készített fogkefe. Helyileg Afrika és Közép-Ázsia területén jellemző leginkább, arrafelé ugyanis elég komoly hagyományokkal rendelkezik. A pálcika emellett szerepel az iszlám vallás tanai között, mint a tisztálkodás egyik eszköze, így akarva-akaratlanul is része lett a mohamedán világ mindennapjainak. Sőt állítólag maga Mohammed próféta is tett róla említést, bár ezt inkább csak ilyen archaikus influencer húzásnak tartom. Lényeg, hogy van alapja a dolognak, így én is lelkesebben kerestem utána.

dscf3085.JPG

A növény maga egy tömzsi kis fa, ám amit magában hordoz egy-egy ága, az több, mint meggyőző:

  • antibakteriális hatású
  • a nedve közel 70 alkotóelemet tartalmaz, köztük fluoridokat, flavonoidokat, kalciumot, foszfort, C-vitamint
  • természetes fehérítő hatása van
  • megnyugtatja az ínyt és a szájban lévő gyulladásokat
  • gátolja a fogínyvérzést

salvadora_per-5.jpg Forrás: zoldbolt.hu

A használata több, mint egyszerű. Tekintve, hogy a fogkefét, a fogkrémet és a rágót ötvözi, eszerint kell eljárnunk. Vagyis megmossuk és 2-3 centi hosszan lecsupaszítjuk az ág végét. Ezután rágni kezdjük, majd ha a rostok szétnyíltak, a fogakat, a fogközöket is át lehet velük dörzsölni. Ha ízetlen lesz, vagy nagyon kiszálasodik, akkor le kell vágni és újabb szakaszt megtisztítani. Kb. 2-3 naponta érdemes új "sörtéket" készíteni.

woody_hogyanhasznald_300.jpg

dscf3091.JPGTöbb helyen írják, hogy a kesernyés íze meglepő lehet. A helyzet az, hogy az ízével semmi gond. Az első óvatos negyedórás, ismerkedő rágcsa után azt mondtam, hogy ez tetszik. Szerintem meccsnézés közben egy félidőt simán elforgatnám a számban. Ami jobban meglepett, az az illata. Elég markáns, fogalmazzunk úgy. A panel fürdőszobánkban egy éjszakára hagytam kinn, de reggelre alaposan átjárta az aroma. Meg lehet szokni, de mindenképpen szokatlan elsőre. 

dscf2965.JPG

Ha valaki mégsem birkózna meg a fanyarságával, találtam ízesített verziókat is: menta, citrom vagy szegfűszeg ízben is kapható. Itt mondjuk felvetődik, hogy az amúgy alapjáraton 100%-ban természetes fogkefe mennyire marad természetes az 'ízfokozás' után, de higgyünk benne, hogy normális alapanyagokat használtak fel hozzá.

Összegzésként elmondhatom, hogy először tartottam tőle. Mégiscsak egy növény. Tehát nem egy fogkefe, ami növényből készült, hanem maga a faág figyel a szádban. Ezt azért át kellett gondolnom. Falusi gyerek vagyok, de sosem voltam az, aki gondolkodás nélkül bármit a szájába vett. Aztán aggódtam a fogszabályzó miatt, tekintve, hogy mióta fenn van, a rágózást is mérsékeltem. De nem kellett volna stresszelnem, mert abszolút használható, rágható, kezelhető.

A hosszútávú hatásairól még nem tudok nyilatkozni, de ha csak mint 'élvezeti cikk' marad meg a repertoárban, azzal is kiegyezek.

miswak3.gif

Köszönöm, hogy elolvastad a posztot, kövesd a Nagy Szájalakítást Facebookon és Instagramon is!

Follow my blog with Bloglovin