5+1 elektromos fogkefe a karácsonyfa alá

A karácsonyi ajándékozás bizony olykor nagyon nehéz. Akkor is, ha te adod és akkor is ha a partnered kíváncsi rá, mit szeretnél. Ne gondolkozz tovább, egy jó elektromos fogkefével nem lehet nagyot tévedni.

maxresdefault.jpg

A legtöbb esetben az elektromos fogkefével a hagyományos, manuális kefét szeretnénk kiváltani, így az elsődleges szempont a választásnál az ár lesz. El lehet menni bőven 100 ezer Ft felé, de mi maradjunk 6 és 60 ezer Ft között, ez is elég széles skála ahhoz, hogy alaposabban bemutassuk a funkciókat.

Már az alapdarabokkal szemben is fel kell állítanunk egy minimum elvárást. Vagyis például az elemes fogkeféket hanyagoljuk, igyekezzünk újratölthető modellt választani. Az induló kategóriában az Oral-B Vitality szériája a legkelendőbb. Ezek tölthetőek, cserélhető fejjel rendelkeznek és mindegyiken van már 2 perces időzítő. Ez nem tűnhet nagy dobásnak, ám nagyon hasznos tud lenni. Hajlamosak vagyunk ugyanis az ajánlott időt lerövidíteni, ami nem szerencsés. 

Az Oral-B azért is menő a gyártók között, mert neki van a legszínesebb palettája a fogkefefejek tekintetében. 1-2 speciális darabtól eltekintve minden pótfej kompatibilis minden készülékkel, szóval a variációs lehetőségek száma végtelen.

A Vitality készülék három különböző fejjel is kapható, ezek közül én a Vitality Sensitive Clean verziót ajánlom, mivel fájó fogsorral (például fogszabályzó esetében), valamint érzékeny ínnyel küzdőknek is kényelmesebb. Ez a sorozat még az úgynevezett 2D-s technológiát használja, ami annyit tesz, hogy oszcilláló és forgó mozgást végez a fej. Jelenleg 6 ezer Ft körül van az ára.

oralb_sensitive_clean.jpg

Egy árkategóriával feljebb áll a PRO sorozat néhány kezdő darabja (PRO 400, 500, 600, 750). A széria a rezgő és forgó mozgáson kívül pulzálást is végez, ezzel biztosítva a 3D technológiát. A fő újítás benne viszont a nyomásérzékelő. Ezzel a funkcióval kíméljük a fogínyünket, mert túl erős nyomás esetén a gép visszavesz a fordulatszámból. Ami alapjáraton nem kevés, percenként 28 ezer mozdulatot végez összesen, ebben benne van mind a 3 típusú említett aktivitás. Ebből a csoportból ár-érték arányban az Oral-B PRO 750 CrossAction éri meg a legjobban, 13 ezres átlagárral. A legtöbb helyen adnak hozzá egy utazó tokot is, ami azért sokat tud dobni egy ilyen szetten.

oral_b_pro_750.jpg

De nem ám csak az Oral-B fut a fogkefepiacon. A nagy konkurens a Philips, ami máshonnan közelít és a szónikus fogkefékben utazik.

A szónikus gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem a forgófejjel érjük el a kívánt hatást, hanem irtózatosan gyors, ultrahangos rezgésekkel (percenként akár 31-33 ezer) tisztít.

Mindezt a hagyományos fogkefékhez hasonló kefefejjel. Ezt a hatékonyságot, vagy legalábbis ezt a dörzsölésmennyiséget manuálisan azért nem hoznánk le 2 perc alatt. És ez a döntő különbség az elektromos és kézi kefék között. Mert jó technikával lehet tiszta a fogad, de ez már egy más szintje az alapos fogmosásnak. A legolcsóbb Philips tölthető és cserélhető fejes készülése a Philips Sonicare EasyClean HX6511, a maga 17 ezres árával. Tartalmazza a már alapfelszerelésként említett időmérőt és egy, normál üzemmódja van. A Philips gondol a kezdőkre is, így minden készülékét egy úgynevezett 14 alkalmas felvezető programmal látja el. Itt fokozatosan szoktatja hozzá a fogsort és az ínyt a sima fogkeféétől eltérő, intenzívebb tisztításra.

hx6511_50-ims-hu_hu.jpg

Lényegesen komolyabb modell a Philips Sonicare HealthyWhite HY6762. Amiben többet tud az EasyCleantől, az egyrészt az üzemmódok. Ennél ugyanis már 3 különböző üzemmód áll rendelkezésünkre. A szimpla tisztításon kívül már a Sensitive (gyengéd fog- és ínytisztítás), illetve Fogfehérítő mód is elérhető. Emellett egy töltéssel akár 3 hétig is bírja a napi 2x2 perces igénybevételt. Itt is plusz az utazótok, mindezért bő 30 ezret kell a kasszánál hagynunk. 

hx6721_35-ims-hu_hu.jpg

De hadd adjak azoknak is ötletet, akik valami okos eszközre vágynak a fürdőszobába. Nekik szól az Oral-B Smart sorozata. Ezek a készülékek a PRO széria pozitívumain túl már 5 üzemmóddal (hagyományos, mélyreható, fogínyápoló, fogfehérítő és érzékeny) rendelkeznek, az okosságot pedig természetesen Bluetooth kapcsolatból nyerik.

Az Oral-B mobilalkalmazása és a Smart Coaching program segítségével mindig valós képet kapunk a fogmosási szokásainkról, hol időzünk túl sokat, hol túl keveset, esetleg túl erősen súrolunk vagy épp ellenkezőleg.

A nyomásérzékelő is tovább lett fejlesztve, egy SmartRing gyűrű került a készülék nyakára, mely felvillan a túl erős nyomásnál. A 40 ezres ára abszolút megfelel a tudásának.


imgw.jpg

A végén pedig lássunk az Oral-B prémium kategóriájának, a Genius sorozatnak a csúcsát, az Oral-B Genius 9000N-et. Ez a készülék magában hordozza a jelenlegi forgófejes elektromos fogkefék minden tudását. Van itt minden kéremszépen: Bluetooth kapcsolat, 6 üzemmód, duplatöltős utazótok, mellyel mind a telefont, mind a fogkefét tölthetjük, tükörre rögzíthető konzol a mobil számára. Üdv, ez itt bizony a XXI. század. Egy ilyen eszközzel már elég markánsan túllépünk a kézi kefék korlátain és csak a pénztárcánk szabhat határt. A Genius 9000N pedig belefér az elején kitűzött 60 ezres keretbe és kétségtelen: ajándékként elég jól mutatna a fa alatt.

imgw_1.jpg

 

Forrás:

https://www.kutatasi-kozpont.hu

https://www.philips.hu

https://www.alza.hu

https://edigital.hu 

Köszönöm, hogy elolvastad a posztot, kövesd a Nagy Szájalakítást Facebookon és Instagramon is!

Follow my blog with Bloglovin