"A pasik igenis szexinek tartják a fogszabályzót" - interjú Lovas Barbival

Elég nagy fanatikusnak tartom magam fogszabályzó fronton, de Lovas Barbi előtt azért én is fejet hajtok. Barbi amellett, hogy a szájápolás egyik prófétája lehetne, kiváló példa arra, hogyan kell 30 felett is együtt élni a fogszabályzónkkal.

22901340_1835038926525831_866476370_n.jpg

 

1. Mesélj kérlek arról egy kicsit, hogy milyen élmények előzték meg a fogszabályzód felragasztását! 

Így kimondva soknak tűnhet, de 20 éve vágytam már fogszabályzóra. Erősen torlódott fogsorom nem igazán fért el a számban, a mélyharapás és az állkapocs-kattogásom gyerekkorom óta okozott kellemetlenségeket. Emellett az alsó középvonalam is egy fél fognyira balra tolódott. Éjszakánként csikorgattam a fogaimat és természetellenes pozíciójukban nem igazán nyújtottak esztétikus látványt. Próbáltam így is kihozni belőlük a maximumot, kínosan ügyeltem a szájápolásra. Félévente jártam fogkő-leszedésre és a fogselymezés is nehézségeket okozott.

Egyszer egy fogorvos azt mondta, kisasszony, magának gyönyörű, ép és egészséges fogai vannak, olyan kár, hogy hogy egyik sincs a helyén. Talán ez volt az a pont,amikor végleg eldöntöttem, hogy véget vetek ennek a kuszaságnak! Nagyon sok szakemberrel konzultáltam már és lényegében mindenki mást javasolt. Nyilván ahogy teltek az évek, úgy fejlődött a fogszabályzás is és egyre szimpatikusabb megoldásokkal találkoztam. Idén márciusban végre feltették a várva várt készüléket egy budapesti magán klinikán... hurrá! Elkezdődött a móka. Végül csak a bölcsesség fogaimtól kellett fájdalmas búcsút vennem, de szerencsére nem egyszerre mind a négytől, hosszú évek alatt kapkodták ki őket. Egyrészt azért, mert nem volt helyük kinőni (volt amelyik az arcüregemnél próbált magának utat törni), másrészt olyan gondokat okoztak, mint gyulladás és ciszta. Így 35 évesen végre fellélegezhetnek a fogaim, mert van még remény! Talán végre “mindenki” a helyére kerül! (nevet)

22901251_1835039846525739_148293488_n.jpg

Itt látszanak a problémák - mélyharapás, kuszaság

2. Milyen típusú készüléket viselsz?

Azt elárulom, hogy komoly fejfájást okozott a megfelelő készülék kiválasztása. Sok helyen jártam és számos konzultáción vettem részt szakemberekkel. Kezdetben szóba került a hármas-négyes fogak eltávolítása is, de ettől maximálisan elzárkóztam. Kizártnak tartottam, hogy teljesen ép fogaimtól megváljak. Olyan érzés volt,mintha egy 2 számmal kisebb cipőt akarnának lábujjcsonkítás árán rám erőltetni. Volt, aki a fogközöket akarta kicsiszolni és héjakkal akart 'hálliwúdi' mosolyt csalni az arcomra. A belső fogszabályzó tisztítását nagyon körülményesnek tartottam, a korom és hiúságom pedig tiltakozott a fémek ellen... végül az önligírozós, esztétikus készülék lett a befutó. Egyszerre kaptam meg az alsó és felső ívet, egy jó kis harapásemelőt és kezdetektől fogva gumiznom kell. Szerintem nagyon jól döntöttem. Hamar megszoktam és mivel már teljesen hozzászoktam, van hogy meg is feledkezem róla. Sokan észre sem veszik, hogy van valami a számban. A készülékem mellett az orvosommal is maximálisan meg vagyok elégedve. Nagyon precíz, türelmes, mindig figyel rá, hogy ne okozzon fájdalmat és a maximumot akarja kihozni a fogaimból. A rendelő is tiszta, csendes, nyugodt, nagyon kedves az egész személyzet. Számomra nagyon fontos szempont volt, hogy kinek engedem meg, hogy 1,5-2 évig matasson a számban. Választhattam volna ugyanilyen módszerrel olcsóbb szakembert is egyszerűbb rendelőben, de tudtam, nála hamar megutálnám a fogszabályzást.

3. Hogyan fogadta a környezeted a szabályzót?

Az első hetekben sok negatív véleményt kaptam. Minek kell ennyi idősen fogszabályzó?... Nagyon sok az a másfél-két év... Milyen szörnyű a gumi a szádban... Szerencsére a környezetem nagy része támogatott és biztatott. A legtöbben észre sem vették, csak az elején kérdezték miért beszélek furcsán. Fáj valamim? Sokan azt hiszik, hogy kivehető készülék és megkérdezik,hogy most miért nincs bent. Ugyanis a felső ív olyan közel van az ínyemhez, hogy még mosolygásnál sem villan ki mindig. A párom rendszeresen megfeledkezik róla és örömmel lep meg karamellás vagy mandulás csokival, majd amikor elnevetem magam,akkor kap a fejéhez hogy “Hű, te ilyet nem ehetsz!” Bár most belegondolva, lehet azért kapom! (nevet) Mindenesetre már nem is érdekel, hogy kinek tetszik és ki fogadja el, hiszen hoztam egy döntést és mindig csak a célom lebeg a szemeim előtt!

4. Mennyire volt nehéz megszokni? Voltak-e a viselés során fájdalmaid?

Szerencsére a fájdalomcsillapító nem olyan állandó társam, mint a fogkefe. A készülék felhelyezése után 1-2 napig érzékenyebbek voltak a fogaim és igazából csak az étkezésnél fájtak az első pár hétben. Mivel egyszerre mindkét ívet, a harapásemelőt és a gumizást is meg kellett szoknom, így teljesen normális dolognak tartom. Ívcseréknél és erősebb gumiknál szoktam érezni pár napig,de elviselhetetlen fájdalmam egyetlen egyszer volt a fél év alatt: az egyik alsó ívcserémnél történt. Mivel az alsó fogsorom sokkal kuszább, így jobban is kell dolgoznia a készüléknek, amíg helyükre kerülnek a fogak. Akkor egyszer kellett egy erős fájdalomcsillapítót bevennem, hogy átvészeljem az éjszakát. Reggelre teljesen elmúlt a fájdalom. Az önligírozós készüléknek ez a legnagyobb előnye! Nincsenek elviselhetetlen fájdalmak,mert kíméletesen mozgatják a fogakat.

23022032_1835038376525886_1868945515_n.jpg

5. Nőként mennyire volt könnyű elfogadni ezt az új "ékszert"? Rejtegeted, rejtegetted, vagy inkább büszke vagy rá? 

Az első időszakban,amikor a felső négyeseket kellett az alsó hármasokkal össze gumiznom, előfordult, hogy nevetésnél a szám elé tettem a kezemet. Most már nem. Régi álmom vált valóra ezzel a kis “ékszerrel”, eszemben sincs rejtegetni. Ráadásul nem is érzem indokoltnak. Sokat rendeződtek fél év alatt a fogaim, napról-napra elégedettebb vagyok és az önbizalmamnak is jót tesz. Igenis jól esik őszintén, hatalmasra tátott szájjal, jóízűen belenevetni a nagyvilágba! Ráadásul nagyon sok pasi szexinek tartja a fogszabályzót! 

6. Hogyan alakult át az étkezésed? 

Ez a része jelentette a legnagyobb problémát. Az első 6-8 hétben nagyon megszenvedtem vele. Kezdetben csak leveseket, főzelékeket és püréket tudtam enni. Nem is nevezném étkezésnek, inkább csak kényszerű táplálékbevitel volt.  Gyakorlatilag még a banánt is szét kellett pürésítenem a nyelvemmel. A legjobban a harapás hiányzott. Minden falatot fel kellett kockáznom és annyi időbe telt egy szendvicset “bekapnom”,  hogy sokszor inkább nem is ettem. Le is fogytam, ami egy nőnek mindig jól jön,de nagyon vágytam egy jóízűen elfogyasztott ebédre, vacsorára. Puha, héj nélküli toast kenyérrel kezdtem és edzettem a fogaimat, feszegettem a határaimat, mert nem tudtam elképzelni pürékkel az életemet. Ma már szinte bármit jóízűen el tudok fogyasztani és az almán vagy a sárgarépán kívül bármibe bele tudok harapni. Ha rohanásban vagyok, csak fel kapok egy szelet rántott húst, bepattanok az autóba és élvezettel harapom a falatokat. Ez hiányzott a legjobban! Az olajos magvak, a pattogatott kukorica vagy a tepertő sem jelent kihívást, maximum a fogkeféket kell gyakrabban cserélnem az állandó sikálás miatt. Ha pedig nincs nálam, akkor a régi mozdulattal újból a szám elé teszem a kezem mosolygásnál.

23022119_1835040989858958_1496911181_n.jpg

Az első sikerélmények

7. Mi volt a legrosszabb a fogszabályzó-viselésben?

Az étkezésnél egyébként nem is maga a készülék, inkább a harapásemelő állította a legnagyobb akadályokat. Olyanok, mintha óriási fogtömések lennének és nem csak rágni nehéz velük, de az ízeket is tompítják. Azon kívül, hogy újra meg kellett tanulnom enni és élvezettel elfogyasztani az ételeket, a fogszabályzó tisztán tartása volt még nehéz feladat. Minden étkezés után egy kész rituálé az eszközök használata. Be kellett iktatnom a napi rutinba, ami hosszadalmasnak és nehéznek tűnt az elején. Mindig mindenhova vinnem kell a kis csomagomat, hogy minden helyzetben magabiztosnak érezhessem magam.

8. Ha az eddig időszakban egy órára levehetted volna, mikor éltél volna a lehetőséggel?

Ezen még soha nem gondolkodtam, de talán akkor, amikor egyszer kisebesítette a számat az egyik bracket. Már egy doboznyi viasz volt a számban,de még mindig fájt. Szerencsére a nyál gyorsan gyógyítja a szájban a sebet, de akkor talán egy óra fogszabályzó nélkül jól jött volna.

23022322_1835041849858872_1362672796_n.jpg

Az 5 hónapos kontroll eredménye - már látszik a változás

9. Mi a helyzet a szájápolással? Hogyan folyik az átlagos napod fogszabályzó szempontból?

Én szerintem minden létező dolgot beszereztem, ami csak létezik. Használok háromféle elektromos fogkefét, három különböző sörtéjű manuális fogkefét, két különböző vastagságú fogselymet, kétféle fogköz-tisztító kefét, elektromos szájzuhanyt, szájvizet és négyféle fogkrémet..... Felváltva használom őket, de napi kétszer elektromos fogkefével és ha szükséges, akkor étkezések után manuálissal is megmosom a fogaimat. Szájvizet és fogselymet csak amikor szükséges. Hónapokig minden eszközt naponta többször használtam, majd közölte egy doktornő, hogy vegyek picit vissza, mert az ínyem elkezdett visszahúzódni és begyulladni az ész nélküli sikálástól. Az ő javaslatára a szájvizet is csak heti kétszer alkalmazom. Azóta nem is olyan érzékenyek a fogaim. Amit még szintén megtanultam, hogy étkezés után egy 20-30 percet mindig várjak, mielőtt a fogkefével neki esnék,mert az ételek megmarhatják a fogzománcot és picit regenerálódniuk kell, mielőtt megmossuk. A fogköz-tisztító kefét nem szeretem. Egyelőre kevés helyre fér be és elég kellemetlen érzés, viszont az ív és fog közötti részt nagyon jól tisztán lehet vele tartani. A fogközöket inkább fogselymezem (ami kezdetben szintén fájdalmas volt) vagy szájzuhannyal kezelem.

10. Mikor voltál legutóbb fogorvosnál? 

Havonta járok aktiválásra és másfél-két havonta homokfúvásos fogtisztításra. Mivel kávézom, dohányzom és szeretem a színes ételeket, ezt nagyon fontosnak tartom. Szépen tisztítom a fogaimat, de az átlátszó bracketek bizony el tudnak színeződni. Nem várom meg, hogy besárguljanak, inkább gyakrabban átfújatom őket. Hallottam már, hogy vannak, akik nem javasolják, de az én orvosaim semmi akadályát nem látják. Nekem nagyon fontos, hogy ha már esztétikus készüléket választottam, akkor az maradjon is esztétikus. Ennek a tisztításnak egyébként van még egy nagyon nagy előnye: nincs fogkövem. Mint már említettem, fél évente kellett eltávolíttatnom, most pedig lassan egy éve nem kellett. Gyorsan készen van, nem fáj, nincs kellemetlen hangja és szép tiszták lesznek utána a fogak. Sok embertől hallottam,hogy majd ha lekerül a fix készülék, elmennek egy fogfehérítésre. Persze, az nagyon jó dolog, de ha van lehetőség, akkor fogszabályzóval is legyenek ápoltak a fogaink. Én mindenesetre nem mondok le erről, szerdán újra megyek, mert már aktuális. Utána magabiztosan lépek ki az utcára, nem teszem a kezemet a szám elé, hanem fogakat villantva nagyokat mosolygok az emberekre.

 

Te is elmondanád a történetedet? Szeretnél inspirálni másokat? Keress bátran Facebookon

Köszönöm, hogy elolvastad a posztot, kövesd a Nagy Szájalakítást Facebookon és Instagramon is!

Follow my blog with Bloglovin