"Azt hittem, itthon a felnőttkori fogszabályozás már nem kuriózum. De nagyot tévedtem" - interjú Giricz Évával

Interjúsorozatunk következő alanya Giricz Éva, akivel a Fogszabályzós Klubban ismerkedtem meg. Éva 31 évesen vágott bele (újra) a fogszabályozásba. Hogy mitől lesz igazán érdekes a története? Attól, hogy mindezt Angliában élve, külföldön teszi.  

22361204_10155800163834173_698385875_n.jpg

1. Mikor ötlött fel benned először a gondolat, hogy fogszabályzót szeretnél?

Egy fogszabályozás ellenes magánfogorvos (még gyermekkoromból), majd egy TB-s fogszabályozás (16 évesen) vezetett oda, hogy 31 éves koromban felkerült egy fogszabályozó készülék. Sok utánajárás, olvasgatás és telefonálgatás után arra jutottam, hogy itt, Angliában kezdem el a kezelést. Hosszú éveken keresztül Magyarországon jártam fogorvoshoz, mert éltem abban a tudatban, hogy az otthoni fogorvosokon kívül nincs jobb szakember. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy otthon is hígul a szakma, persze tisztelet a kivételnek. És ahogy az árakról érdeklődtem, nem sokkal olcsóbb otthon sem a kezelés. Számolnom kellett az utazási költségekkel, a munkából való kimaradással, vagy egy esetleges SOS ellátással (például egy brekett leesésekor) is. Összességében sokkal többe is kerülne a megálmodott fogsor, ha hazajárnék a kezelésekre. Már néhány éve őrlődtem rajta, hogy szeretném én azt a szebb fogsort, de mostanra jutottam oda, hogy pénzügyi szempontból is vállalni tudtam.

2. Ha már angol egészségügy, mesélj kicsit az ottani fogászati viszonyokról! 

Az én tapasztalatom az, hogy nagyon korszerűek és fejlettek az angliai fogászatok. A fogorvosokról már egy kicsit más véleménnyel vagyok ... Hosszú utánajárást követően elmentem két fogszabályozós konzultációra Angliában. Az első rendelőre azért esett a választásom, mert nagyon közel volt az akkori lakhelyemhez és úgy éreztem, ez sok mindenben kényelmes lehet a kezelés során. Mint kiderült, egy bolgár fogorvosnőhöz kerültem, aki már az elejétől fogva nagyon szimpatikus volt. Nem sajnálva az időt, az ingyenes, egy órás konzultáció után megkaptam e-mailben is a kezelési tervet, árakat és opciókat. Majd elmentem egy másik fogszabályozó szakemberhez is, ahol már nem annyira mondhatom, hogy elégedetten jöttem ki a rendelőből. Főleg, hogy már volt összehasonlítási alapom. Az otthoni, illetve az itteni ellátás között nagyon sok különbség nincs. Szerintem mindig magán a fogorvoson múlnak a dolgok, mennyire lelkiismeretes és mennyire követi a fejlődést a szakmában. Én úgy gondolom, hogy egy, a munkájára igényes, szívvel-lélekkel dolgozó doktornőt fogtam ki, aki a műszerek technikai fejlődésével is lépést tart. Az árak magasabbak ugyan, mint otthon, bár, mint mondtam, ez is relatív. Hiszen  voltam olyan fogorvosnál Magyarországon is, ahol nagyra nyílt a szemem, miután megmondta, mennyibe is kerül egy tömés.

22386437_10155797365759173_1429947217_n.jpg

3. Milyen típusú készüléket viselsz? 

Legelső körben Invisalign készüléket szerettem volna. Őszintén szólva, már nem is tudom, hogy miért is esett végül a választásom a hagyományos porcelán készülékre. Árban nem sok különbség volt a kettő között. Talán a doktornő megnyugtatott azzal, hogy több kontrollja van a hagyományos készülék felett, mint az Invisalign esetében. Természetesen akkor is sok ismerőssel beszéltem, akinek volt láthatatlan készüléke és bizony elég sokan panaszkodtak a fájdalmas kezelésre, plusz nem szerettem volna, hogy a beszédben befolyásoljon. És ugye ami a legnagyobb előnye, az akár hátrány is lehet: bizony azt ki lehet venni, és ismervén magamat, valószínűleg éltem volna a lehetőséggel. Szerintem egyetlen igazi hátránya az én szabályzómnak a tisztítás. Legelőször gumikkal volt rögzítve, amik kb. egy hét után elszíneződtek és pár hét után el is szakadt néhány. Ezután a doktornő úgy döntött, hogy a gumikat lecseréli fémre. Azóta nem volt problémám. 

4. Mennyire súlyos volt a kezdeti helyzet, milyen problémáid voltak, amiket szerettél volna "szabályozni'?

Szerencsére nem volt súlyos a problémám, inkább esztétikai okból mentem el a fogorvoshoz. Ott aztán kiderült, hogy a harapásom nagyon nincs rendben. Így már nem volt kérdéses, hogy a fogszabályozás mellett döntök-e.

5. Hogyan fogadta a környezeted? 

Szerencsére mindenki pozitív volt a környezetemben és támogatott. Viszont az egy hónapos nyári szünetem alatt otthon (Budapest és környéke) egy kicsit megdöbbenve tapasztaltam, hogy nagyon sokan megkérdezték: "Fogszabályozód van ennyi idősen?". Azért lepődtem meg, mert korábban csatlakoztam egy magyar fogszabályozós csoporthoz, ahol  én azt a következtetést vontam le, hogy otthon a felnőttkori fogszabályozás már nem kuriózum. De nagyot tévedtem. Türelmesen minden alkalommal megmagyaráztam a döntésemet és azt, hogy nemhogy manapság, de már 15-20 évvel ezelőtt is volt felnőttkori fogszabályozás - Magyarországon is.

22385207_10155800163134173_1841755171_n.jpg

6. Mennyire volt nehéz megszokni? Voltak-e a viselés során fájdalmaid?

A kezelést nagyon jól viselem. A készülék felragasztása után sem volt nagy fájdalmam. Sőt, először azt hittem, nincs rendesen felrakva, mert mindenkitől azt hallottam, hogy készüljek fel a szenvedésre, legyen otthon fájdalomcsillapító, és hasonlók. Nekem ez a nagy fájdalom nem jött. Állításnál, illetve ívcsere után 1-2 napig érzékenyek a fogaim, de az elviselhető.

7. Nőként mennyire volt könnyű elfogadni ezt az új "ékszert"? Rejtegeted vagy inkább büszke vagy rá? 

Furcsa lehet, de azonnal a legnagyobb mosolyt csalta az arcomra! Azóta is bátrabban és magabiztosabban nevetek, társalgok.

8. Hogyan alakult át az étkezésed? Mennyiben befolyásolta a fogszabályzó a "fogyasztásodat"? 

Tudatosan készültem a kezelésre, ezért már hetekkel előtte beszereztem egy Nutri-Ninjat és megtanultam krémleveseket készíteni. Próbálok óvatosan harapni, annak ellenére hogy tudnék rágni. Alapvetően odafigyelek a táplálkozásomra és szeretek finomakat enni, így már egy kicsit kezd elegem lenni... Hiányoznak a magok, párolt zöldségek. Hiányzik, hogy beleharaphassak például egy almába. De hamarosan ennek is eljön az ideje. Sajnos nem annyira tudom tartani az "egészséges életmódot", mert nasi helyett most már nincs dió, mandula, pisztácia, viszont így is sikerült pár kilótól megszabadulnom, amiért nagyon hálás vagyok.

9. Mi a helyzet a szájápolással? Hogyan folyik az átlagos napod fogszabályzó szempontból? 

Sokkal jobban odafigyelek a szájápolásra, több időt töltök a fürdőszobában. Mindenféle készüléket használok - felváltva. Elektromos fogkefét este, lefekvés előtt, a hagyományos fogkefét pedig reggel és napközben. Szájzuhanyt szintén esténként használok. Természetesen próbálom azt is fogselyemmel helyettesíteni egyszer-egyszer, de a fogszabályozó készülék nekem a fogaim alsó felére került, így fogselyemmel szinte lehetetlen odaférni. De végtelen az arzenálom: magas fluoridtartalmú fogkrém a fogorvosom ajánlásával, szájvíz, nyelvkaparó, illetve apró kefék a brekettek tisztán tartására.

10. Mit üzennél azoknak, akik még hezitálnak a fogszabályzóra gondolva?

Bárki akinek a fejében motoszkál a gondolat, hogy szeretné rendbe tetetni a fogsorát, ne húzza az időt, mert egészen biztosan nem fogja megbánni. Maximum azt, hogy miért nem hozta meg a döntést hamarabb.

 

Te is elmondanád a történetedet? Szeretnél inspirálni másokat? Keress bátran Facebookon

Köszönöm, hogy elolvastad a posztot, kövesd a Nagy Szájalakítást Facebookon és Instagramon is!

Follow my blog with Bloglovin