Vajon az olcsó, otthoni fogszabályozásé a jövő?

Az az alapvetően elfogadott tézis, hogy felnőttkorban a fogszabályozás drága. Ha ráadásul esztétikus kivitelt választasz, akkor arcpirítóan drága. Ám itt egy amerikai startup, amely a 3D-s technológiával felvértezve azt hirdeti: a szép mosoly többé nem pénz kérdése.

dental-startup-candid-send-you-affordable-3d-printed-dental-aligners-mail-2.jpg

A fogszabályozás az USA-ban sincs ingyen. A hagyományos (értsd: fémes vagy kerámia) szabályzóval átlagosan 1,8 millióból (7 ezer dollár), míg a modern, láthatatlan Invisalign 2,3 millióból (9 ezer dollár) varázsol szabályos fogsort. 

Ezzel szemben egy new yorki cég, a Candid állítólag szűk fél millióból (1,9 ezer dollár) megoldaná az esztétikai gondokat. A termékük olyan emberek számára készült, akiknek fogászati szempontból enyhe vagy közepes mértékű szabályozásra van szükségük.

Ezzel a költséghatékony lehetőséggel növelni szeretnénk azok számát, akiknek eddig vagy nem volt lehetőségük kifizetni a drága kezeléseket, vagy féltek belevágni a folyamatba"

-mondta Nick Greenfield, a cég társalapítója és vezérigazgatója. 

Ez egy eddig hanyagolt és rosszul kialakított szegmens: ha gazdag vagy, lehetett fogszabályzód, ha szegény, akkor nem is álmodhattál róla. Mi egy köztes megoldást szeretnénk megteremteni.

 A Candid egy háromlépcsős folyamatot alkalmaz a kezelés idejére. 

Először is házhoz küld a leendő páciensnek egy modellező készletet. És itt rögtön látjuk is, min tud spórolni a vállalat: a személyes konzultációk kihagyása, az orvosi eljárások 'kiszervezése' otthonra. Az ügyfél tehát elkészíti a szett segítségével a szükséges fognyomatokat, majd visszaküldi a cégnek.

dental-startup-candid-send-you-affordable-3d-printed-dental-aligners-mail-1.jpg

A Candid szakemberei megvizsgálják a levett mintákat és mérlegelik, hogy enyhe, mérsékelt, vagy súlyos esettel van-e dolguk. Ha súlyos elváltozásokat tapasztalnak, akkor a betegnek sajnos be kell mennie a rendelőbe és a hagyományos eljárások valamelyikét választania. Ám ha az első két eset (enyhe vagy mérsékelt) valamelyikéről van szó, akkor indulhat a közös munka. A fogorvosi stáb összeállít egy kezelési tervet, valamint egy háromdimenziós modellt a fogak tervezett mozgásairól és a becsült végeredményről. Amennyiben a páciensnek tetszik az elképzelés és a várható eredmény, akkor a Candid 3D-s nyomtatóval elkészíti a szabályzót. Néhány hét múlva postázásra kerül a készülék és egy fehérítő eszköz is.

dental-startup-candid-send-you-affordable-3d-printed-dental-aligners-mail-3.jpg

A mintavevő készlet megrendelése és a szabályzó kipostázása között átlagosan 6 hét telik el. Miután megkapta az ügyfél a készüléket, megközelítőleg 5 hónapig kell viselnie. Hogy még hatékonyabb legyen a procedúra, jár egy éjszakai retainer is a szabályzóhoz. Ez is benne van az 1900 dolláros árban.

 dental-startup-candid-send-you-affordable-3d-printed-dental-aligners-mail-4.jpg

Forrás:

https://techcrunch.com/2017/09/14/candid-dental-startup-teeth-alignment/