Néhány hasznos tipp, ha külföldön érne a fogfájás

"Sose volt semmi bajom, nehogy már pont Barcelonában kelljen fogászatra menni" - hallom egy ismerősömtől.
Fő az optimizmus, ám ennek ellenére jó tudni, mik a lehetőségeink, ha egy külföldi nyaralás alkalmával mégis a helyi egészségügy segítségére szorulunk. 

beach.jpg

Alapvetően szét kell választanunk a feltételeket az utazás célja szerint. Ugyanis amennyiben maradnánk a jó öreg Európán belül (egészen pontosan az EU-s országoknál), majdnem ugyanazok a feltételek vonatkoznak az egészségügyi ellátásra, mint itthon. Vagyis kötelesek ellátni minket, mivel Magyarországon biztosítva vagyunk. Ennek bizonyítására ingyenesen ki lehet váltani az egészségpénztárakban az úgynevezett európai egészségbiztosítási kártyát. 

Ám akkor sem vagyunk magunkra hagyva, ha nincs ilyen kártyánk. Tehát például egy húzódás, vagy csajok esetében mondjuk egy komolyabb felfázás esetén ugyanúgy ellátnak minket, maximum saját zsebből kell kipengetni a kezelés költségét. Hazaérve aztán van egy körünk még az egészségpénztárba a költségtérítésért. Érdemes emellett utazás előtt rákérdezni, pontosan mik az adott országban a szabályok, mert országonként lehetnek eltérések.

Itt kell azonban megjegyeznünk, hogy azért óvatosan snowboardozzunk éjszaka pucéran a hegyekben, ugyanis van jó pár dolog, amire egyik államban sem terjed ki az említett általános európai betegbiztosítás. Példának okáért:

- mentésre és neadjisten súlyos betegség esetén hazaszállításra nem vonatkozik

Konkrét példa az europa.eu oldalról:

"A svéd állampolgárságú Sven síelni ment Franciaországba. A megérkezése utáni második napon síelés közben megsérült a térde, és a francia mentőszolgálatnak kellett lehoznia őt a hegyoldalról. Hazaérkezése után Sven megkapta a számlát a mentési művelet jelentős összeget kitevő költségeivel. A teljes összeget neki kellett fizetnie, mivel az európai egészségbiztosítási kártya a keresési és mentési műveletek költségeit nem fedezi."

- sürgősségi fogászati ellátásra nem vonatkozik

Meg is érkeztünk a témánkhoz. Szóval hiába jók vagyunk itthon a körzeti fogorvosnál, odakint nagy valószínűség szerint csengetni kell az ellátásért. Más téma a magánrendelések vagy magánintézmények igénybevétele. Ezek esetében ugyanis a kártya szintén érvényét veszti, fizetnünk kell a kezelésekért. De nem mindig! Van ahol jár támogatás, így érdemes még ott érdeklődnünk, hogy mik a lehetőségeink.

Ha aggódunk a fogaink miatt, vagy fogszabályzónk van, illetve olyan országba megyünk, ahol még nem is hallottak az Európai Unióról, oda mindenképpen ajánlott utasbiztosítást kötni. Ezek a számos egyéb támogatás (poggyász-, baleset-, felelősségbiztosítás) mellett a fogászati ellátás összegét is finanszírozzák. Csomagtól függően 20-150 ezres határig.

Ez azért már biztatóbb, így már kevésbé kell félnünk egy letört brackettől vagy begyulladt fogtól. 

És ha már begyulladt fogak. Mérlegelnünk kell, vajon milyen állapotban vágunk neki az utazásnak. Dr. Bakos Anikó írásában kifejti, hogy bizony egy repülőút, vagy egy távoli ország klímája kinyírhatja a bulit, amennyiben hanyag módon nem foglalkozunk a fogainkkal utazás előtt. Legfőbb oka az előtörő fájdalomnak a repülőn uralkodó légnyomás-különbség, illetve az adott nyaralóhely párás, meleg időjárása. Egy lappangó, nem kezelt, szuvas fog könnyen begyulladhat ilyen közegben. Fontos kiemelnünk, hogy komolyabb beavatkozások, például foghúzás esetén 1-2 hét is teljen el a repülőútig. 

Forrás:
https://www.harmonet.hu/szepseg-egeszseg/69753-szabad-e-fogfajosan-repulore-ulni.html
http://europa.eu/youreurope/citizens/health/planned-healthcare/index_hu.htm