7 hasznos eszköz, hogy fogszabályzóval is szép legyen a mosolyod

Van egy mondata Kovács András Péter humoristának: "A férfi fürdőszoba valamivel egyszerűbb a nőinél - ami nem a borotvahab, az a szappan." Amennyiben viszont fogszabályzód lesz, ez a paletta ha akarod, ha nem, bővülni fog. Lássuk, miből lehet válogatni.

letoltes.jpg

1. Fogkefe

Remélhetőleg ezt az eszközt mindenki ismerte a fogszabályzó felrakása előtt is. Alapvetően a sörtéknek a keménysége (soft, medium, hard) az, ami döntő szempont lehet a fogkefe kiválasztásánál. Van, aki a durvább kefefejre esküszik, sokan viszont az érzékeny ínyük és fogaik miatt a puhább típusoknál rakják le a voksukat. Persze a gyártók igyekeznek bedobni mindent: vibráló lamellák, fehérítő rendszer, perlit tartalmú kefefej, lekerekített végű, X-állású sörték... a marketingeseknek biztos sok álmatlan éjszakájuk volt, mire megszülték ezeket az újításokat. De mi maradjunk annyiban, hogy a helyes fogkefehasználat sokkalta fontosabb, mint hogy vannak-e keresztirányú plusz szárnyak az eszközünkön. Szóval fogkefe 45 fokba és mehetnek a körkörös mozdulatok!

Az igények szülik a kínálatot, így elérhetőek már speciálisan fogszabályzóhoz kialakított kefék is. Ezeknek a közepén hosszában egy mélyedés van, ami hozzáférhetőbbé teszi a fogfelszínt. Nem hangzik rosszul, de menjünk tovább, van, amire érdemesebb költeni.

2. Fogköztisztító kefe

Hívják ezt interdentális kefének is, de a lényege egyértelmű: beférkőzni a fogak közé. Bár akinek szabályzója van, gyakran a fogak torlódása, vagy a tarka fogállás miatt nemhogy ez a mini, befőttesüvegmosóra hasonlító cucc nem fér be a fogak közé, de a még a fogselyem is problémás. Mindenesetre jó, ha van egy a pénztárcában, utcai kajálás vagy étterem után, vagy csak simán napközbeni gyorsszervízként jól szolgálnak, amikor a brackettekre ragadt ételmaradékot kell kipiszkálni a tükörben.

3. Fogselyem

Egyelőre én hadilábon állok a fogselymezéssel. Pedig mindig megkapom a fogorvosomtól és logopédusomtól is, hogy mennyire fontos lenne. Viszont egyszerűen nem áll a kezemre, tekerhetek le belőle akármennyit. Ráadásul van egy félelmem, hogy megvágom az ínyemet, így a kísérletező kedvem sem olyan nagy. Az ilyen balfékeknek  kevesebb kézügyességgel rendelkezőknek találták ki a kis keretbe foglalt szálat, de fogszabályzóval ezt szinte képtelenség alkalmazni.

Magát a fémelemeket (drótív és tappancsok) is érdemes átselymezni, akinek jól megy, erre a vastagabb, strapabíróbb termék a legalkalmasabb. A szál lehet ízesített, viaszozott, lapos vagy hengeres, kinek-kinek mekkora a fogköze, mennyire érzékeny az ínye.

4. Egycsomós fogkefe

Ő viszont nagy jolly joker. A fog felszínét és a fémrészeket is át lehet vele súrolni, nem is beszélve az íny és fogak találkozásáról. Nekem nagy kedvencem, bármelyik márkát is válasszuk, jó a hatásfoka. Némelyik típus kapható cserélhető fejjel, illetve itt is választhatunk különböző keménységű sörték közül.

5. Viasz

Hatalmas segítség főleg a korai szakaszban. A szájba kerülő fémkeret ugyanis hajlamos rá, hogy dörzsölje, izgassa, kikezdje, horzsolja a száj belsejét. De ha van ilyen csodád, bekened vele az érintett kiálló alkatrészt és máris nagyobb lesz a belső békéd. Már akinek. A többség esküszik rá. Amikor nekem letört egy brackett és az elszabadult drótszál beszívott d’Artagnanként szúrkált, ahol ért, annyira volt hasznos a viasz, mint egy hurkatöltő a vegetáriánusok világnapján. Ja, és rengetegen kérdezik, így válaszolok: semmilyen káros hatással nincs a szervezetre, nyugodtan le lehet nyelni a kis waxgolyókat.

6. Szájvíz

Talán a fogkefék mellett a szájvízből a legnagyobb a kínálat. Rengeteg márka és még annál is több íz és típus. Ami közös bennük, hogy ne nyeld le őket. Öblögess, gargarizálj, de ne nyeld le. Talán ezért is van rajtuk gyerekzáras kupak, amit legutóbb a hígítón láttam. Ha hozzávesszük, hogy kinézetük alapján a többségük téli ablaktisztító folyadékra emlékeztet, nem túl hívogatóak. De nézzük a jó oldalát. Ami nem jött le a fogmosás után, amit nem hozott le a fogselyem, azt az öblögetés során a főleg antibakteriális összetételű szájvíz jó eseteben lehozza. És már rengeteg alkoholmentes, gyógynövényes változata is van.

7. Elektromos fogkefe

Sokan ma is úgy vannak vele, hogy ez egy úri huncutság, sok almát kell enni, meg néha az auchanos kefével megdörzsölni jól a fogakat és sosem kell fogorvoshoz menned. 50 éve valóban igaznak tűnhetett egy ilyen kijelentés. Viszont azóta mind az étkezésünk, mind a technika változott. Több szemetet viszünk be a szervezetünkbe, amik ellen komolyabb fegyverekre van szükség. És ezek az elektromos fogkefék kiegészülve a szájzuhanyokkal már az igazi nehéztüzérséget képviselik a szájápolásban. Alaposabb tisztítást tesznek lehetővé, nem is beszélve a legmodernebb ultrahangos készülékekről, melyeknél már a pörgés-forgás-rezgés kellemetlenségeitől is eltekinthetünk. Visszatérve az első gondolatra, fogszabályzóval különösen ajánlott az elektromos fogkefe, mivel egy sima kefe önmagában tuti nem lesz elég, az almaevés meg maximum pürében fog menni, ami meg sok mindent eredményezhet, csak tiszta fogakat nem.

Forrás: https://merjmosolyogni.hu