Fogmosás a filmtörténetben

Emlékszel arra a filmre, ahol a főszereplő dívának kiábrándítóan szürkék voltak a fogai? Nem? Én se.
A kedvenceinknek mindig vakító a mosolyuk. A mozivásznon olykor azt is megmutatják, hányféle módon lehet a fogak tisztítását kivitelezni.

uazhyia.gif

 

Régi ismerős (Old Acquaintance, 1943)

2lia2hz.gif

Egy filmes fogmosás vagy a film, vagy a karakter okán válik emlékezetessé. Bette Davis esetében nem kérdés, hogy színésznő miatt emeltem ki a jelenetet, ahol egy alig ismert filmjében súrol hatalmas lendülettel. Minden benne van, ami miatt szerették a nézők: a határozottsága, a színészi vénája, és persze az óriási szemei. Készült egy rövid klip is, ahol egy, az 50-es években népszerű amerikai fogkrém-reklámot vágtak nagyon kreatívan a jelenet alá. Egyébként erre az Ipana reklámra a Grease-ben is utalnak

Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany's, 1961)

2yjsqow.gif

Az Audrey Hepburn rajongók többsége a színésznő egyik legjobb filmjének tartják, nem véletlenül. Már maga a zenéje is eladná a mozit (érdemes megnézni a nyitó jelenetét), de Hepburn játéka (például ezzel a fürdőszobai szösszenettel) kétségtelenül sokat dob az amúgy nem túl fordulatos sztorin. 

Inkább a halál (Better off dead, 1985)

giphy.gif

John Cusack filmes karrierje egyik első szerepében mutatta be az igazi multi-taskingot. A fogmosási technikán ugyan lehetne még csiszolni, de közben fülpiszkáló már behelyezve. A bal keze pedig még szabadon is maradt. Legalábbis csak remélni tudom.   

Pee Wee nagy kalandja (Pee-wee's Big Adventure, 1985)

tumblr_n3gxvlrfpe1qzk2apo1_500.gif

Nem tudom, Tim Burtont milyen hatások érték gyerekkorában, de már ebben a korai művében is felsejlik, hogy fejben vannak ott gondok. Főhősünk, Pee Wee egy arcpirítóan nagy kretén. Egy, a lovak fogának tisztítására való kefével, piros csokornyakkendőben és öltönyben dörzsöli a fogát. Az a jelenet, ami közben nézőként is rettentő kínosan érzed magad.

Ace Ventura (Állati nyomozó, 1994)

uazhyia.gif

A klasszik-fantasztik. Jim Carrey lehetett később Grinccs, Hantaboy vagy Igenember, mégis az Állati nyomozóként elkövetett őrülete miatt fogjuk imádni. Például amikor ráébred, mi köze Finkle-nek Einhorn-hoz.

Ponyvaregény (Pulp fiction, 1994)

pulpfiction00006.png

A fogmosás sosem csak fogmosást jelentett a vásznon. Remek lehetőség például, hogy a mélyponton lévő férfi átgondolja az életét a tükörbe bámulva. Vagy ott a másik opció, hogy a fürdőköpenyes nő mély beszélgetésbe kezdjen az öltözködő partnerével, Bruce Willis-szel. Nem ez a Ponyvaregény legerősebb jelenete, de ide most pont befér.

Hajrá csajok! (Bring it on, 2000)

anigif_enhanced-23475-1438799444-8.gif

...és persze a flörtölés sem maradhat le a "Mit lehetne kihozni egy fogmosási jelenetből?" listánkról. Kirsten Dunst és az idegesítően nagyképű Jesse Bradford kettőse egészen jól megoldja a fogkrémhabos szituációt.

A gyerekek jól vannak (The kids are all right, 2010)

the-kids-are-all-right-movie-house-7.jpg

Listánk legutolsó darabja, egyben a legfrissebb film. Előkerülnek az elektromos fogkefék, a leszbikus pár szinkronban rezegtet, miközben párkapcsolati problémákon rágódnak. Julianne Moore-t és Annette Bening-et is jelölték a Golden Globe-ra, végül utóbbi vihette haza a díjat.

Forrás: http://canvas.grolsch.com/film-works/brushing-teeth-a-cinematic-history-in-gifs