Kínok-kínja: fogszabályzás a XVIII. században? Aha, köszi, nem.

Csili-vili fogszabályzód van? Színes, fémes, színesfémes? Olykor fáj és kényelmetlen?
Akkor még nem éreztél semmit. Íme néhány részlet a fogszabályzás történelemkönyvéből, hogy elhidd, jó időben lett egyenetlen fogsorod. 

history-of-braces_small.jpeg

1.

Ki más, mint az ókori Egyiptom villantott először ezen a területen is. 3-4 ezer éves múmiákon állati és növényi származékokból készített fogszabályzó kezdeményeket találtak.
Szóval ott sem mindenkinek az volt a legnagyobb gondja, hogy "Hogy a tökömbe vigyük fel a köveket olyan magasra ehhez a rohadt kriptához".

qw7m5eo.jpg

2.

A görögöknek sem kell szégyenkezniük, onnan is származnak leletek, ott az állkapocsra fém lapkákat kötöttek fel hasonló módon. Emellett Hippokratésztől egészen sok értekezés maradt fenn az akkori "fogászati" eljárásokról.

3.

A középkorban két pestisjárvány meg egy kolera között nem volt annyira terítéken az esztétikus mosoly. Emiatt is a nagy áttörésre, vagyis a mai rögzített készülékek elődjére a XVIII. századig kellett várni. Ekkor egy francia fogász, Pierre Fauchard készített egy jellegzetes, patkó alakú ívet, amit selyemszalagokkal kötött a fogsorra (innen a neve, Bandeau)

b9781455726981000022_f002-002-97814557269811.jpg

 

4.

Sokan problémáznak rajta, hogy 

"Bevállalnám a szabályozást, de nekem egyik köcsög fogorvos sem fogja kihúzni az egészséges fogamat"

Elárulom, hogy egy Bourdet nevű fazon már 100 évvel a röntgen feltalálása előtt (1757) megállapította, hogy ha kezdeni akarunk valamit a göröngyös fogsorunkkal, akkor a bölcsességfogak kihúzása az első lépés. Szóval annyira nem kell fintorogni.

5.

Az 1800-as években már nem volt elég a korábbi fémpatkó, egyre többen (Delabarre, Tucker) rukkoltak elő az újításaikkal - fókuszba állítva a kényelmet. A képen lévő fickó mondjuk valószínűleg másképp nyilatkozna erről.

history-of-orthodontics_small.jpg

6.

A XX. század elején Edwar H. Angle volt az első nagy név a témában. Amellett, hogy egy máig aktuális könyvet írt a fogak rendellenességeiről, megannyi eszköz és metódus fűződik a nevéhez. Ja, és közreműködött az első fogászati főiskola létrehozásában is.

Néhány darab az eszköztárából, kommentár nélkül:

image006341.jpeg

7.

 A 30-as évekre két nagy irányzat alakult ki. Amerikában főleg a fix, míg Európában többségében a kivehető készülékeket preferálták.

8.

A világháborúk után, a számítógépek hajnalán ismét nagy ugrás volt a fogszabályzók fejlődésében. Ekkor már voltak egészen kulturált külsejű készülékek is. A fogakat fémgyűrűkkel vették körbe, majd azokat egymáshoz rögzítették. Gyakori volt az arany, mint alapanyag, mivel könnyű volt dolgozni vele, gyorsabban lehetett formázni (a viselője meg tudott vele villogni - szó szerint) Azonban a kelleténél "puhább" volt, így gyorsabban kopott. A rozsdamentes acél megjelenése (1953) azonban ezt a problémát is áthidalta.

 

9.

Az 1970-es években pedig tényleg beindult a gépezet. Számos áttörés, mint a spéci, tartós ragasztók, vagy a műanyag és kerámia brackettek könnyítették meg a fogorvosok dolgát. Az eredmény: lényegesen kevesebb fájdalom, kevesebb nem kívánt károsodás a szájban. A fogszabályzók viselési ideje ennek köszönhetően lerövidülhetett. A brackettek kisebbek lettek, megannyi esztétikus megoldás született.

Először gumival rögzítették a tappancsokat és a fémszálat, később viszont az önzáró (önligírozó) megoldások megszületésével el lehetett hagyni ezeket a gumigyűrűket. Köszönhetően viszont ezeknek a színes gumikarikáknak, egyre inkább trendi lett a fogszabályzó-viselés. Sokan divatelemként tekintettek rá, és igyekeztek ebből az "ékszerből" is kihozni a legtöbbet.

nhs-braces.jpg 

10.

Ám ott volt a másik tábor, akik nagyon nem akartak parádézni a fémkerettel a szájukban, és szerették volna a kényszerű hónapokat a lehető legkisebb feltűnés mellett lehozni. Az ő érdekükben (is) jött létre az úgynevezett Invisalign technológia 1997-ben. Ekkor ugyanis két stanfordi egyetemista 3D-s szoftverekkel felfegyverkezve létrehozott egy módszert, aminek segítségével műanyag fogíveket lehet a számítógép által beszkennelt szájhoz legyártani. Ezeket adott időközönként cserélik, mindig alkalmazkodva a fogak állásához. Szinte láthatatlan és kivehető. Egybegyúrva minden, amitől jó lesz - tisztára mint az M&M's-es Milka.

dentland_invisalign_3as2.jpg

 

Jelenleg tehát itt tartunk, a fejlődés megállíthatatlan.
Mostmár szerintem te is elhiszed, hogy jó, hogy nem az ő idejében kellett belefognod a nagy szájalakításba:

 c4407b03441780b6cff095f165b825f5.jpg

 

Forrás: 

https://www.123dentist.com/123-dentist-presents-history-braces/ 

http://canariadental.hu/a-fogszabalyozas-tortenete/

https://www.thedentalgeek.com/2014/11/the-history-of-braces/

http://easmiles.com/2017/03/28/brief-history-orthodontics/