És te mennyi ideig kefélsz? - 3 mobilalkalmazás, hogy meglegyen a két perc

Tízből 9 fogorvos azt ajánlja, hogy a fogmosás legalább 2 percig tartson (a tizedik meg szájzuhanyt használ, neki mindegy)!
Viszont a 120 másodperc az 4 kör a plázás kisvasúton. Az futva fél kilométer. Két perc alatt a Barcelona továbbjut bármilyen vert állásból, és ennyi idő alatt a cérnametélt is megfő.
Szóval ez tengernyi idő, a többség viszont nem ennyire kitartó, fél perc sikálás oszt' csókolom.
Íme 3 app, amivel a fogmosás is szórakozás lesz, legyen a fogkefe egy bölcsődés vagy egy felnőtt kezében

1. Brush DJ

Rengeteg egyszerű "fogmosás időmérő" elérhető a telefonokra, ám a többség nem ad többet egy egyszerű visszaszámlálónál. Nem úgy a Brush DJ nevű app, ami megállíthatatlanul húzza a talpalávalót a súroláshoz. A felülete roppant egyszerű, beállíthatod, hogy készülékeden tárolt számokra topogsz, miközben szádban a fogkefe, vagy esetleg kapcsolódsz a Spotify vagy Deezer fiókodhoz és onnan nyered a muzsikát. Ha gőzöd nincs, hogy mik ezek, és a telefonodon sincs fogmosás-kompatibilis zene, akkor sincs baj, a Brush DJ-nek vannak saját trackjei számodra.

Én is ezzel az opcióval indítottam, fel is csendültek egy brazil karneváli felvonulás hangjai. Kétperces visszaszámlálás beindult, ám itt még nem nyugodhatsz meg, jönnek kis elsuhanó gondolatok a kijelzőn, hogy például 'Alaposan mosd át a fogak minden oldalát' vagy 'Ne túl agresszíven dörzsölj'.
Jókor szól, akkor nem karneváli zenét kellett volna beadni. Bár egy My Immortal-nál másfél perc után tennéd le a kefét, hogy minek fogat mosni, nincs értelme élni...

Na de nem itt, ahol már fergeteges a hangulat és esküszöm várom a tükör előtt, mikor ugrik be a fürdőbe Ricky Martin, hogy végszóra bekiabálja a Vida Locát. Utolsó 30 másodpercben még kapok egy tanácsot, hogy ha vége a zenének, akkor köpjek egyet. Én megfogadom, köpök. 

Alapvetően jól esett a szeánsz, tényleg hamarabb eltelt az idő, átmozgattam magam teljesen, még ha nem is ez volt a cél. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen remek kis határidőnapló funkciója is van ám. Egyrészt emlékeztetőt állíthatunk be a reggeli-esti fogmosáshoz, illetve külön napközbeni szájvízhez, másrészt különböző fogorvosi és egyéb egészségügyi vizsgálatokra, kontrollra szóló időpontokat adhatunk meg. Ezeken túl figyelmeztet 3 havonta, hogy fogkefecsere volna aktuális. Mindenre gondol -  egyelőre marad az app a telefonon. 

2. Brush Up

Ha a Brush DJ még mindig nem volt elég interaktív és többre vágysz, valamint nem vagy idősebb 12 évesnél, megvan a Te programod: Brush Up

screenshot_2017-05-15-12-52-54.png

Itt egy kék szörny-mesefigura-robot kalauzol el a fogtisztítás világába. Miután kiválasztottad, milyen kezes vagy, bekapcsol az előlapi kamera és bekalibrálja az arcodat. A továbbiakban sem a zenét, sem a hangulatot nem tudnám helyesen visszaadni, így álljon itt ez a kis útmutató videó:


Az egy dolog, hogy szinkronban moshatsz fogat egy valószínűleg algazabáló űrlénnyel, de ő fel is veszi, amit te bénázol, aztán csillagokért visszanézheted, hogy valóban lekövetted-e, amit ő csinált. Fantasztikus. Az elnyert csillagokat meg beváltod fürdőszobabútorokra. Őrület. Nekem az első fogmosás után sikerült vennem egy versenyautós zuhanyfüggönyt. Eldöntöttem, hogy nincs megállás: amíg meg nem szerzem a dinoszauruszos mosdókagylót, nem törlöm le az appot.

3. Disney Magic Timer

Míg az előző inkább a fogak pucolásának a mikéntjére fókuszál és nagyobb gyerekeknek szól, addig az egészen debil felnőtteknek kicsiknek (illetve az ő szüleiknek) marad az eredeti cél: letudni a kritikus két percet anélkül, hogy a gyerek elszaladna/le kellene fogni/megutálja a fogmosást és azt aki a fogkefét tartja. Ebben segít a Disney és az Oral-B szerelemgyereke: a Disney Magic Timer.

 unnamed.png

Először létrehozol egy profilt egy névvel és egy mesehőssel. A lista piszok hosszú, a klasszikus Walt Disney karakterektől a Marvel legtöbb szuperhőséig bárkit választhatunk. Én leültetem a gyereket, lássuk fiam, kivel akarunk ma fogat mosni? 1-2 perc válogatás után már türelmetlenül próbálod terelgetni a figyelmét, hogy ugye te is Miki egeret szeretnéd... Megvan a főhős, mindenki beleéli magát, hogy pillanatokon belül megtörténik a csoda, amikor is felugrik egy üzenet, hogy NA MOST fotózd le a vásárolt Oral-B Disney termékedet. .... Szerintem nem meglepő, hogy nekünk se Oral-B, se Disney termékünk nincs. Gyerek kétségbeesetten néz rám, én az anyjára, ő vissza rám, és a szemével jelez, hogy ha belengettem a gyereknek, hogy lesz mese-fogmosás, akkor villantsak nagyon gyorsan valamit. Így lépés kihagyása, ennek megfelelően korlátozott verzióban fut a játék, csakis Szörny Rt. témában.

Elindul a visszaszámláló, és egy teljesen habos kijelzőn a fogkefe elkezd súrolni. Két percen át azt sasolja tehát a gyermek, ahogy a teljes kép kirajzolódik - rajta Wazowskival és Sullyval. A hatás nem marad el, a kicsi meg se mozdul, áll tátott szájjal, így bőven van idő minden fogra. 

Neki akartunk futni rögtön utána egy másik képnek is, de az alkalmazást nem lehet becsapni, diszkréten közölte, hogy majd holnap reggel újra próbálkozhatok, addig meg menjek legózni.

Összességében az appokról elmondható, ami annyi más XXI. századi kütyüről, ezek nélkül is van élet. De kétségtelen, hogy egy-egy fogmosást igenis feldobnak, a gyerekeket meg teljesen el lehet velük szédíteni. A cél pedig ne vesszen el a szemünk elől: 2 perc az 2 perc legyen, akár Miki egérrel, akár nélküle.